7000 зрители аплодираха 22-ата „Сцена на кръстопът”

24Със задоволство искаме да ви съобщим, че работата по 23-ото издание е в ход, обещаваме на публиката нови и вълнуващи моменти и преживявания през 2019 г.

Под блясъка на пловдивското есенно небе, в топлите златолисти вечери неусетно се изнизаха 14 фестивални дни и нощи. 22-ото издание на форума вече е в историята, работата по 23-ото издание започна. Време е за равносметка. Тази година в програмата бяха селекционирани представления на 10 театъра с 12 заглавия за голяма сцена, 6 - за камерна, 6 съпътстващи прояви. На фестивалната сцена се изявиха редица популярни и обичани актьори, току-що дипломираните студенти в НАТФИЗ от класа на проф. Маргарита Младенова, студентите третокурсници на проф. Стефан Данаилов, гостите ни от националния академичен драматичен театър „М. Занковецка” от Лвов, Украйна, френските актьори от театър Де Ла Масю. На 11 септември поставихме началото нетрадиционно – с балетния спектакъл „Ромео и Жулиета” на балет „Арабеск”. Въпреки несметния брой културни прояви в града залите бяха пълни, което е знак, че „Сцена на кръстопът” има запазено място в сърцата на пловдивчани, че това е едно очаквано и желано събитие в културния календар. Невероятната пловдивска публика както винаги беше на високо ниво, аплодира дълго и бурно забележителните спектакли в програмата. Фестивалните прояви бяха посетени от повече от 7000 зрители.

Прочети повече...

Стефан Данаилов на закриването на „Сцената”: Вие ми давате такава енергия, че - ако трябва и в количка, ще дойда да играя

23Поводите да изляза на сцената са три – единият е, че приключва 22-рото издание на фестивала „Сцена на кръстопът”, вторият, че чичо ви Ламбо стана на 75 преди шест месеца, и не мирясва и все празнува. Третият е да ви разкажа за книгата „Романът на моя живот”, която миналата година съчинявах. Това, което ще го видите, се роди на сцената на Народния театър, и беше представено от моите студенти и прекрасни колеги. Честването ме изненада много приятно. Подозирах, но чак пък толкова! Тогава взех решението да покажа този спектакъл на различни сцени. Пред хора, които знам, че имат добро отношение към мен.

Първото беше в Стара Загора. Бяхме много радушно приети от публиката. След това го направихме в Конгресния център на Варна. Също мина много човешко и с плам. Когато има млади хора на сцената, е по-друго. Но основното си го бях запазил за Пловдив.

Градът, хората, театърът имат особена връзка с моя живот. На тази сцена съм преживявал чудесни моменти. Като актьор от трупата на Пловдивския театър по-малко, повече като гастроли, когато е идвал театърът ми да играе тук. Тук беше първото представление извън Народния театър на „Жените на Джейк” – представление, с което отпразнувах 60-годишнината си с вас.
Освен това през всичките тези повече от 20 години индиректните ми контакти с пловдивската публика, чрез това, което се случва през фестивалните дни, са чудесни.

Прочети повече...

„Романът на моя живот“ на Стефан Данаилов на финала на „Сцената+

22Забавните и тъжни епизоди от живота на Стефан Данаилов, кадри от най-знаковите му роли и непознати снимки от славната му кариера, ще видят гостите на представянето на книгата „Романът на моя живот“ и филма за големия артист тази вечер от 19 часа в Голямата зала на Драматичния театър. Събитието ще сложи точка на тазгодишното издание на фестивала „Сцена на кръстопът“ – едно от знаковите събития за Пловдив, родено точно благодарение на Ламбо.
На сцената тази вечер ще излязат бивши и настоящи ученици на Мастера, за да претворят част от историите в книгата.

Прочети повече...

За „Чамкория“, манипулацията и театъра като празник

21В студентските си години с мой преподавател по „Теория на литературата“ коментирахме темата „Кино и литература“. Обяснявах му, че всеки филм, стъпил върху литературен текст, е огромна манипулация, наложена от личната гледна точка на сценариста, режисьора, оператора, актьорите. И че тази гледна точка не винаги съвпада с идеалната представа на читателя за книгата, превърнала се в екранна творба. Всичко това в пълна степен се отнася и за театъра, който интерпретира белетристиката.

В този смисъл моноспектакълът „Чамкория“ на Захари Бахаров и Явор Гърдев е абсолютна манипулация.Но каква манипулация! Актьорът – макар и сам на сцената, препуска с бясно темпо между множеството образи, случки и лични разсъждания на героя си бай Славе. Прави го без да поеме дъх и със завидна вярност към езика на Милен Русков. Този език, който писателят владее до съвършенство. И ако в книгата той го използва с познатата от „Възвишение“ умелост, за Явор Гърдев и Захари Бахаров предизвикателството е двойно.

Прочети повече...

Бандата на Ламбо окупира театъра

20Талантливите студенти на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ще превърнат театъра в голяма сцена с няколко представления, които ще играят днес при вход свободен. От 11 часа в Камерната зала на Драмата те ще представят един спектакъл по Дарио Фо . В „Няма да платим, няма да платим“ ще видим Стела Димитрова, Дона Вълова, Антон Порязов, Филип Буков, Божидар Мицев, Роберт Ваханян.
Вечерта от 19.30 ч. отново в Камерната зала на театъра ще се насладим на две представления по Ясмин Реза – „Арт“ и „Богът на касапницата“.
В "Арт" играят Филип Буков, Йордан Ангелов, Божидар Мицев, а в "Богът на касапницата" - Боряна Бабанова, Радина Боршош, Явор Вълканов, Живко Сираков.
Бандата на Ламбо ще влезе с взлом в Камерната сцена на Драматичния театър в рамките на Международния есенен театрален фестивал ,,Сцена на кръстопът“ и обещават вълнуващо пътешествие из драматургията на Дарио Фо и Ясмина Реза.

Гостуването на студентите на проф. Данаилов е част от съпътстващата програма на театралния форум .

Деян Донков с приза на „Сцена на кръстопът“

19Приз за дългогодишно участие и вярност към идеите на фестивала „Сцена на кръстопът“ получи актьорът Деян Донков след края на спектакъла „Палачи“. Спектакълът на театър „София“ изправи на крак публиката, която дълго аплодира актьорите Илия Виделинов, Деян Донков, Михаил Милчев, Николай Антонов, Пламен Манасиев, Лилия Маравиля, Юли Малинов, Сава Пиперов, Николай Димитров, Юлиян Рачков, Мартин Гяуров, Мартина Троанска, Ириней Константинов.

След края на представлението на сцената излезе директорът на Драматичен театър-Пловдив Кръстю Кръстев.

Отново имам удоволствието да отлича един талантлив артист. Дами и господа, да аплодираме Деян Донков, обяви той.

Аз не обичам да говоря много. Благодаря за наградата и искам да ви пожелая здраве. Ще бъда много щастлив, ако продължим да се радваме едни на други в театъра още дълги години, каза актьорът.

Кошници с цветя за него и целия екип на „Палачи“ поднесоха спонсорите на „Сцена на кръстопът“.

Днешният спектакъл на „Сцена на кръстопът” пада заради заболяване на актьор

18Уважаеми зрители,
Със съжаление ви уведомяваме, че поради заболяване на актьор от трупата на Народен театър „Иван Вазов” представлението „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци)”, обявено за 20.09. от 19 часа, няма да се състои.

Можете да заверите билетите си за друго представление от програмата на Фестивала или да получите обратно парите си в работното време на касатите на Драматичния театър не по-късно от 5 октомври 2018 г.

Работното време на касата в Драматичния театър е от понеделник до петък (без официалните неработни дни) от 10 до 14 и от 15 до 19 ч.

От организаторите

Радина Боршош: Истинският театър се завърна

17„Лисичета” е истинско театрално събитие. Неслучайно за постановката няма билети за месеци напред. Представлението на невероятната Бина Харалампиева блести като шлифован диамант. Тя поведе актьорите и ние тръгнахме с пълното доверие и раздаване, за да покажем, че същността на хората не се променя - винаги ще има вандали, търсещи пари. Те мачкат и разкъсват, докато не постигнат целите си. Но винаги има и светлина и смисъл, стига да имаш силите да устоиш. Моята героиня е светлият лъч в лисичата бърлога. Тя преминава през своята метаморфоза - от потиснато и безгласно момиче се превръща в независима жена. Най-хубавото усещане е, че след края на представлението идват зрители и казват - „Истинският театър се завърна”.

Прочети повече...

„Честита съпруга” е коментар на преструвките в живота ни

16Пиесата „Честита съпруга” е коментар на преструвката в живота ни. Ние ежеминутно сменяме маските, които носим по необходимост. Лъжата има много форми и не трябва задължително да се възприема в отрицателен смисъл. Ето - съществува плацебо – ефектът, който в същината си е просто една „благородна” лъжа. В този смисъл, понеже най-много от всичко обичаме да лъжем себе си, пиесата разказва именно за тази самоспасителна авто-сугестия. Колкото до конкретния сюжет, няма да го издавам, тъй като има неочаквани обрати и ми се иска да оставим изненада за публиката.

Прочети повече...

Пияните на Вирипаев! Антихристът говори като Бог

15

"Пияните" на Иван Вирипаев, в постановка на Явор Гърдев (Икар 2018 за най-добро представление) обърква представите за реално и въображаемо, високо и ниско, духовно и телесно, Бог и Дявол - така както само голямото изкуство може да го стори.

Продукцията на Малък градски театър "Зад канала" трябва да се гледа и не просто заради текста на един от смайващите днешни млади драматурзи - Иван Вирипаев (роден 1974 в Иркутск, минал през Магадан, за да завладее Европа), а и заради драматургичните решения на Явор Гърдев и заради великолепната игра на цяла театрална Голяма мечка от наши актьори - Владимир Пенев, Герасим Георгиев - Геро (двамата са уникални в ролите си), Бойко Кръстанов, Иван Бърнев, Луиза Григорова, Светлана Янчева, Василена Атанасова...

Гърдев (1972) за втори път посяга към Вирипаев - този път с още по-голяма провокация: пияните да говорят от името на Бог, Бог да се крие в пияните, свободата да не е да бъдеш себе си, а да живееш изцяло за другия; шамари по начина ни на живот, които, ако и да не могат да го променят, могат поне да ни накарат да се замислим ЗАЩО НЕ МОГАТ (МОЖЕМ).

 

 

Прочети повече...

Бина Харалампиева с големия приз на „Сцена на кръстопът”

14Тя е една изключителна жена, един невероятен режисьор, един добър човек. Творецът, който е с фестивала „Сцена на кръстопът” от самото му създаване. Нека я аплодираме!

С тези думи директорът на Драматичния театър и домакин на фестивала „Сцена на кръстопът” Кръстю Кръстев покани директора на Малък градски театър „Зад канала” и забележителен театрален режисьор Бина Харалампиева.
Тя бе отличена с големия приз на „Сцената” за приноса си към фестивала и по повод юбилея си.

Прочети повече...

От първо лице: „Танцът Делхи“ и една сълза повод за размисъл

13Представянето на пиесата „Танцът Делхи“доказа, че организаторите на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“ са направили прецизен подбор на стойностни участници. Няма да скрия, че подходих към този спектакъл с леки резерви и съмнения, породени от факта, че чувах доста двуполюсни коментари, в които преобладаваше мнението за претенциозността му и трудната смилаемост на текста на Вирипаев. Но, за най-голямо мое удоволствие, присъствах на едно смело, изградено по съвременен начин, изпълнено добре представление, което провокира към размисъл.

Прочети повече...

Помитащата енергия на „Лисичета“

12Помитаща енергия. В продължение на два часа зрителят буквално не може да си поеме дъх от напрежение, което витае не само на сцената, а прави и него съпричастен към действието. Драматичните конфликти преобръщат герои и публика с еднаква сила. Естетски спектакъл, изумителни артисти, стилна сценография и красиви костюми, музика, която допълва драматизма.

Късметлиите, които гледаха спектакъла на Народния театър "Лисичета", със сигурност се чувстват привилегировани, че са станали част от едно разтърсващо преживяване по знаменитата психологическа драма на Лилиан Хелман. Пиесата, създадена през 1938 година, не слиза и до днес от световните сцени. Понастоящем се играе с огромен успех на Бродуей. След като преди 70 години е поставена за първи път у нас, от пиесата е изкушена режисьорът Бина Харалампиева. Снощи тя присъства в залата и заедно с публиката аплодира бурно зашеметяващия актьорски екип.

Прочети повече...

„Терапевти” – в търсене на пътя в самотата

11Изненадах се, когато прочетох текста на Кристофър Дюранг. Това даже е меко казано. За мен той е едно откритие на небосклона на драматургията. Този човек има усещане за съвременност и нюх за това, което се случва днес. Четейки текста, още на първите страници вече се заливах от смях и в същото време ми беше много тъжно за тези герои, разказа актьорът Калин Сърменов за спектакъла „Терапевти”. Той изпълнява една от ролите – тази на терапевт.

Сърменов допълни, че темата в пиесата на Дюранг е за самотата, начина, по който живеем, начина, по който си измисляме света около нас и след това се разочароваме от него. И така търсим помощ от друг човек, който обаче също се оказва в един измислен разочароващ свят.

И в цялата тази самота хората се опитват да намерят път към себе си.

От първо лице: Във „Вишнева градина” има безусловни актьорски постижения

10Гледала съм близо десетина постановки на "Вишнева градина" - различни, но нито една слаба. Чехов си е Чехов. Писала съм го някъде, ще го повторя - не бива да има театър или фестивал, в чийто афиш да липсват Шекспир и Чехов. Зарадва ме постановката на ДКТ "Иван Радоев" Плевен. Добра работа са свършили режисьорът Василий Сенин и преводачката /едва ли само в това качество е била!/ Василка Бумбарова.Великолепна е паралелната метафора за съдбата на театъра - нашата бяла и прекрасна "вишнева градина". Каква перспектива и обем се откриват от сцената, на която седи публиката, към залата, какво предизвикателно театрално мислене! Любопитни включвания на други драматургични текстове на Чехов. Нестандартни режисьорски решения - влизането на Гаев в шкафа, той сякаш се идентифицира с него и неговата възраст/старомодност, т.е шкафът и Гаев като реликви, вкупчването/вкопчването около Гаев в тясната будка - всички бяха залепени един за друг, опрени в стъклото, като хербаризирани в буркан, изливането на напрежението на Лопахин в акта върху неодушевения предмет.

Прочети повече...

Сава Драгунчев: „Танцът Делхи” е подготовка за вечните неща, за страданието в седем различни форми

9„Танцът Делхи” е метафоричен изказ за това как едни хора могат да бъдат различни, могат да бъдат еднакви и в крайна сметка винаги да остават човеци с всичките свои плюсове и свои минуси.

В граничната фаза, когато човек е изправен пред смъртта – своята или чуждата, ние разбираме, че дефиницията за трагедия е без изход. Това е разликата с драмата. Във всяка една от тези едноактни пиеси винаги стигаме до ситуация без изход. В този смисъл пиесата е трагична. Въпреки това прочитът на Галин Стоев е така направен, че да може да бъде понесена тази трагедия. Под понесена имам предвид, че има и комедийни елементи, какъвто е и животът. Той винаги е низ от биещи се случвания, които ние –щем не щем, трябва да преживеем.

Прочети повече...

Борислав Чакринов: Къщата на спящите красавици е място за бягство

8В спектакъла „Къщата на спящите красавици” действието се развива в един особен публичен дом. Дом, в който възрастни мъже бягат от самотата и смъртта, в който търсят утеха и покой. Спектакълът е по една малка книжка на първия нобелов лауреат на Япония Ясунари Кавабата. По нея Дейвид Хенри създава драматургичния текст. Спектакълът разказва всъщност историята на писателя Кавабата, който отива в този публичен дом, за да събере материал и да напише книгата си, разказа режисьорът Борислав Чакринов.

Той разкри, че се радва, че магията между актьорите Мария Сапунджиева и Тодор Близнаков се е получила, а доказателство за успеха на представлението са пълните салони, в които се играе.

„Къщата на спящите красавици” бе едно от представленията, за които билетите свършиха още първите дни.

Сънуването в лятна нощ се случи за младите

7Пълен салон и притихнала публика превърнаха в празник гостуването на студентите на проф. Маргарита Младенова. Младите покориха залата със спектакъла „Сън в лятна нощ” и заслужиха аплодисменти.


Пловдивската публика оцени по достойнство смелия полет на бъдещите големи звезди на театралната сцена, а прочитът на проф. Младенова и на режисьора Албена Кеоргиева, интересната сценография на Ивайло Николов и въздействащата музика на Христо Намлиев не оставиха безразлични зрителите.

„Ромео и Жулиета” – „Сцената” в магията на балета

6„Ромео и Жулиета” омагьоса публиката на фестивала „Сцена на кръстопът”. За първи път откриващият спектакъл бе балетен, но никой от зрителите не остана разочарован от видяното.
Изключителната балетна трупа на „Арабеск” представи своя спектакъл пред препълнения салон. Своя прочит на вечната история за любовта и разлъката предложи хореографът Боряна Сечанова.
Това е третият спектакъл на „Арабеск”, който интерпретира класическия Шекспиров сюжет. Предишната продукция бе на голямата българска хореографка Маргарита Арнаудова. Новата постановка е по повод 50-годишнината на „Арабеск”.

Прочети повече...

Да живее фестивалът, „Сцена на кръстопът“ вдигна завеси с „Ромео и Жулиета“

5Отново е 11 септември, отново едно много очаквано събитие се случва днес – откриването на „Сцена на кръстопът“. С тези думи директорът на Драмата Кръстю Кръстев постави началото на церемонията по откриването на Есенния международен театрален фестивал в голямата зала на театъра.
На сцената до него застанаха заместник-министърът на културата Румен Димитров, зам.-кметът Александър Държиков главният спонсор на „Сцената“ инж. Димитър Георгиев.

Прочети повече...

Боил Банов: Благодарение на „Сцена на кръстопът“ Пловдив е всепризнат театрален град

4Уважаеми госпожи и господа,
С изключително удоволствие ви приветствам по повод началото на отдавна превърналия се в знаков за град Пловдив Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Благодарение на него за 22-ра поредна година си говорим за Пловдив като всепризнат театрален град. Поздравявам всички, благодарение на които българският театър продължава да е интригуващ, актуален и вълнуващ. Възхищавам се на невероятния творчески хъс, с който успявате да съхраните радостта от мисията да служиш на драматичното изкуство. Вярвам, че мъдрата публика, която вие приобщавате, няма търпение да се да се наслади на програмата и съм убеден, че ще намери търсения от нея смисъл на този кръстопът на вълшебството. И както се казва в химна на фестивала: „Да го пазим в душите като нашето дете“.


Боил Банов, министър на културата

Илиян, който написа химна за „Сцена на кръстопът“: Сякаш ръцете ми сами се движеха

2„Театърът е онзи сезон, който никога не е бил в календара, дъждът, който синоптиците не разпознават, слънцето в пелерината на зимата, есенно листо в средата на юли. Той е всичко онова, което те римува с римите, с ветровете, с цялата природа. Театърът е всичко онова, което ни кара да си мислим, че понякога сме принцове и принцеси, планини и реки, кокичета и минзухари. „Сцена на кръстопът“ е най-естествената версия на вълшебното“, написа драматургът Елин Рахнев в навечерието на 22-то издание на театралния фестивал.

Прочети повече...

Пловдив е „Сцена на кръстопът”

1Пловдив е театър от днес. Точно в 19 часа големият салон на Драмата ще отвори черната си кутия за първото представление в програмата на 22-рия Международен есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” със спектакъла „Ромео и Жулиета” на балет „Арабеск”. Празникът ще продължи до 24 септември, когато ще бъде закрит с премиерата на автобиографичната книга „Романът на моя живот” на основателя и арт директор на фестивала проф. Стефан Данаилов.
През 14-те дни ще гледаме 13 представления на голяма сцена и 6 – в Камерната зала на Драмата. Шест са съпътстващите прояви – всички те са с вход свободен.

Прочети повече...

Любители на театъра извиха опашка за билети за фестивала „Сцена на кръстопът“

Опашка с ценители на хубавия театър се изви пред касата на Драматичния театър в първия ден от продажбите на билети за фестивала „Сцена на кръстопът“. Най-верните почитатели на форума се бяха наредили още в 9.30 – половин час преди обявения за отваряне на касата.

Фестивалният екип подготви изненада за най-запалените почитатели на театралното изкуство, закупили си билети за няколко заглавия от програмата – пропуски за откриващото представление „Ромео и Жулиета“ на балет „Арабеск“.

За кратко време свършиха и билетите за две представления – „Лисичета“ и „Три високи жени“. И двата спектакъла са на Народен театър „Иван Вазов“.

„Сцена на кръстопът“ пуска билети онлайн

11Виртуалната каса на театралния фестивал „Сцена на кръстопът“ отваря врати от днес точно в 10 ч. За първа година любимият форум на пловдивчани ще предлага билети са представленията в програмата прз онлайн платформа www.tickets.dtp.bg.

С интересна информация за спектаклите от 22-ото издание на фестивала е пълен обновеният сайт www.scenatepe.com . Феновете ще могат да научават детайли от програмата и на фейсбук страницата на „Сцената“.

Прочети повече...

"Сцена на кръстопът“ показва „Театъра Вълшебното“

Есента е близо, идва времето на любимия ни Фестивал. Вече 22 години в златолиста под тепетата театралната публика има своя празник – Сцена на кръстопът! Създаден с много любов от шепа ентусиасти, минал през две десетилетия на бурни процеси, Фестивалът е есенен пристан на красотата, очарованието и магията на театралното изкуство. И в това издание ние, организаторите, сме се постарали почитателите на Мелпомена да видят най-доброто от театралните сцени в страната от изминалия сезон, да се срещнат със следващото поколение актьори, да видят интересни и иновативни решения на актьори, режисьори…

Прочети повече...