6000 зрители аплодираха „Сцена на кръстопът“

16Благодаря ви за вниманието, благодаря и на моя земляк инж. Димитър Георгиев за специалното отношение и цветята. Това каза Георги Мамалев след спектакъла „Мнимият болен“ на Народен театър „Иван Вазов“, с който бе закрит фестивалът „Сцена на кръстопът“. Големият български актьор отпразнува 65-годишнината си с публиката на най-големия есенен театрален форум у нас и не пропусна да сподели, че Пловдив е много специален за него.


Служил съм тук. Помня времето в ДНА. Тук бе премиерата и на първия ми филм. Прожектираха го в кино „Балкан“, а аз заедно с приятелите ми войници – облечени в униформите си, го изгледахме в салона. Когато ме разпознаха, хората започнаха да ме хвърлят във въздуха, разказа Мамалев и прегърна от сцената всички зрители, изправили се на крака, за да го аплодират.

 

Прочети повече...

Фестивалът на словенската драма гост на „Сцената“

15Директорът на Международния театрален фестивал „Седмица на словенската драма“ Маринка Пощрак и ръководителят на театъра в словенския град Кран Мирям Дърновшик бяха специални гости на „Сцена на кръстопът“. Те бяха придружени от преводача проф. Людмил Димитров и обсъдиха с директора на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев възможностите за съвместно партньорство.


„Седмица на словенската драма“ е едно от най-престижните театрални събития в Словения. Провежда се от 47 години под егидата на Министерството на културата и местната община. Форумът има конкурсен характер и посреща артисти от цял свят. България също е участвала на фестивала със спектакъла „Дебнейки Годо“ на живия класик на словенската литература Драго Янчар.


Словенските гости получиха дар от главния спонсор на „Сцената“ инж. Димитър Георгиев и материали за пловдивския фестивал. После изгледаха спектакъла „Името“ на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Иван Тотев връчи театрален приз на Никола Добрев

14Кметът инж. Иван Тотев връчи почетния приз на фестивала „Сцена на кръстопът“ на доц. инж. Никола Добрев. Председателят на Съвета на директорите на компанията „КЦМ 2000“ АД получи наградата на стилно парти в ресторант „Киноа“. С жеста на уважение фестивалният екип почете един от най-всеотдайните меценати на изкуството както в Пловдив, така и на други места в България.


Благодаря ви са щедростта и помощта не само за „Сцена на кръстопът“, но и за много други инициативи, които подкрепяте, каза Иван Тотев.


Наградите са важно нещо, но по-важна е културата на Пловдив. Освен да я подкрепяме, трябва и да я използваме, за да повдигнем духа български, прие признанието на фестивала Никола Добрев.


В приятелски разговор в компанията на другите спомоществователи на „Сцената“ – собственикът на „Роза Импекс“ Димитър Георгиев, на „Атаро Клима“ Атанас Рогачев, на „МАИ груп“ Мирослав Илиев и Иванела Василева от „Ондулин“, инж. Добрев сподели философията си за мисията на бизнеса по отношение на културата.


Естествено е да помагаме. Фирмата ни е отделила за духовността няколко милиона лева. Притеснението ми е, че това усилие не е достатъчно, за да излекуваме болното ни общество, каза Никола Добрев.

Прочети повече...

Актьорите: Меценатите са част от магията на „Сцена на кръстопът“

12От древни времена та чак  до днес дарителството го е имало по нашите земи. Българите, като  културно осъзната нация, винаги са отделяли от личните си средства, за да подпомогнат една или друга благородна кауза. Имотните и не до там имотни хора от сърце дарявали средства за построяване на църкви, за откриване на училища, за издаване на книги. Прекрасно е, че тези хубави традиции са запазени и до днес и радващо е, че в нашето време има такива сърцати люде. 

Прочети повече...

Константин Илиев: Пиша за нещата, които силно ме занимават

11Мога да пиша само за неща, които много силно ме занимават. Хващам се, само когато нещо не ми дава мира. Най-общо казано – избирам теми от обществената действителност, сподели писателят Константин Илиев по време на срещата си с пловдивската публика на фестивала „Сцена на кръстопът“. Повод бе предстоящият юбилей на един от най-значимите български драматурзи, който ще отпразнува 80-годишнината си в средата на октомври.


Специално за празника му издателство „Жанет 45“ отпечата новата книга на драматурга и белетрист „Думи извън сцената“, в която са събрани текстове за най-емблечатичните работили с Илиев.


Своите думи за творчеството му споделиха театроведи и актьори, а режисьорът Катя Петрова разкри и детайли от работата по спектакъла „Цар Шушумига“ в Пазарджишкия театър.


Илиев влезе и в ролята на режисьор, за да представи най-новата си пиеса „Наблюдателите“. Откъс от нея представиха Димитър Терзиев, Тодор Кайков и Людмила Даскалова.


Големият български драматург получи специалния приз на „Сцена на кръстопът“ за приноса си към изкуството.

„Сцена на кръстопът“ отличи Академичния младежки театър „Лес Курбас“

10Председателят на Общинския съвет на Пловдив Савина Петкова и изпълнителният директор на „Сцена на кръстопът“ Димитър Малашинов връчиха специалната пластика символ на фестивала на трупата на Академичния младежки театър „Лес Курбас“ от Львов, Украйна. Актьорите Олег Стефан, Андрий Водичев, Володимир Кучинский и Мария Копитчак представиха пред пловдивската публика емблематичния си спектакъл „Марко Проклети“ – драматическа симфония по поезията на Васил Стус.

Прочети повече...

Пловдив не забравя Юлия Огнянова

9Вълнуваща фестивална вечер, посветена на емблематичния български режисьор Юлия Огнянова, събра нейни приятели, съмишленици и почитатели в Камерната зала на Драматичния театър. Режисьорът Боян Папазов и директорът на Драмата Кръстю Кръстев представиха филма „Това име го забравете” – въздействащ документален разказ за житейския и творчески път на Огнянова. За театралната магия, сътворена от нея, за провокациите, за гоненията и забраните, които я преследваха приживе, говореха нейните съмишленици. За предизвикателствата и премеждията разказваше тя. За ролята й на учител и вдъхновител споделиха нейните ученици.

 

Прочети повече...

Пълен салон аплодира Теди Москов

7Залата на Драмата се пръскаше по шевовете за спектакъла на Драматичен театър „Сава Огнянов“ „Редки тъпанари“. Публиката се смя до сълзи на трогателните опити на банда неудачници да извършат обира на живота си. Неуспял спортист, провален адвокат, кино оператор без камера, мафиот, превърнал се в охрана на любимата си сестра, и младоженец, станал обирджия в деня на сватбата си оживяха на сцена от театрална версия на филма на Марио Моничели „Неизвестни извършители“.


Със Симон Шварц преработихме сценария, така че да го доближим до съвременна България, а именно – бедна, крадлива и безперспективна за огромен брой хора, сподели режисьорът Теди Москов.

 

Прочети повече...

Приятели в магията на оптическите илюзии

6В празник на приятелите се превърна пловдивската премиера на спектакъла „Оптически илюзии (Цирк)“ на Театрална работилница „Сфумато“. „Виновник“ бе режисьорът Катя Петрова, която се завърна в родния си град, за да представи поредната си театрална провокация към публиката. На сцената оживяха образи от творбите на Даниил Хармс, Михаил Булгаков и Юлиан Тувим, любопитно адаптирани за сцена от пловдивчанката.


Колеги на Катя Петрова от Кукления театър аплодираха актьорската игра на Ангел Калев, Анна-Валерия Гостанян, Велислава Маринкова, Дайяна Димитрова, Иван Шумаров и Любомир Желев.
Зрителите станаха свидетели на един „човешки цирк, в който смъртта е толкова абсурдна, колкото и самият живот“, както режисьорът разказа пред сайта на „Сцена на кръстопът“.

 

 

Прочети повече...

The Festival Players Theatre Company изгледаха „Цимбелин“

4Актьорите от The Festival Players Theatre Company Марк Спригс, Стивън Хорнкасъл, Самюел Грифитс, Конър Рийд, Пол Валънтайн и Уилям Рос-Фосет изгледаха спектакъла „Цимбелин“ на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“-Плевен. После те се срещнаха с колеги в двора на театъра преди да отпътуват.

Божидар Тотев представи "Енциклопедия на Пловдив"

3Божидар Тотев представи книгата си "Енциклопедия на Пловдив" в рамките на съпътстващата програма на фестивала "Сцена на кръстопът". Специално за премиерата пристигна председателят на Държавна агенция „Архиви” доц. Д-р Михаил Груев, който говори за книгата. В енциклопедията е включена информация за най-ценните неща, събития и хора от града на тепетата. Тя е в един том, съдържа 600 страници и информацията в нея е събирана в продължение на половин век. Последните страници в книгата са посветени на всичко, което се е случило за първи път в България и е тръгнало от Пловдив.


Божидар Тотев цял живот твори като художник. Започва кариерата си от пловдивския театър, после дълги години работи в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” в Смолян.

Пълен салон за „Веселите уиндзорки“

3 10Актьорите от Тhe Festival Players Theatre Company от града на Шекспир Стратфорд на Ейвън напълниха залата на Драматичния театър с публика, дошла да се наслади на спектакъла им „Веселите ундзорки“. Трупата гостува за втора поредна година под тепетата, а най-ревностните им почитатели са учениците езикова гимназия „Пловдив“ и частното училище „Дружба“. Групата момчета и момичета водеше сатирикът Петър Краевски, който е преподавател в гимназията

 

 

 

 

 

Прочети повече...

Крис Шарков: Съвременната испанска драматургия умее да разказва увлекателни истории

2Избрах пиесата „Момчето от последния чин” на Хуан Майорга, защото много рядко се срещат съвременни пиеси, които да отговорят на критерия за добра драматургия. Тя има хубав език, необичаен драматургичен подход, многотемие. Пиесата е полифонична, но същевременно и с много строен сюжет. Близък е до филмите, има съспенс. Неслучайно пиесата на Майорга е филмирана от Франсоа Озон. "Dans la maison” спечели Златна раковина за най-добър филм и награда за най-добър сценарий на фестивала в Сан Себастиан. Майорга разглежда темата за съзряването и възприятието на света чрез изкуството.

Прочети повече...

Владимир Гурфинкел: Прелестта на Пловдив е, че в театъра говорим един език

1Няма нищо по-ужасно от навика, каквото и да правиш, каквито и постижения да имаш. Когато го няма хазартът на преодоляването на нещата, когато си обкръжен от хора, за които знаеш почти всичко - какво могат и какво не могат, от професията си тръгва интригата.


Когато попаднеш в която и да било чужда среда без да разбираш езика, ти виждаш най-главното вътре в човека. Започваш репетиции с актьорите и усещанията и вибрацииите са чисто нови.


Чувстваш вътрешните вибрации, които няма как да бъдат излъгани чрез словото. Защото речникът на човека все пак е приспособен, за да прикрие какво иска да каже човекът, неговата същност. Когато се опитваш да извлечеш от човека нещо съществено и той не може да те излъже с думи, ситуацията става значително по-интересна.


Това, което ще видите в „Руски мармалад” е резултат от безумни постъпки. Първо, директорът на Драматичния театър Кръстьо Кръстев е доста рисков играч и заедно с Александър Секулов дойдоха в далечния Урал, за да видят фестивала в нашия театър.


И ни убедиха да дойдем в Пловдив. Дори не знаех къде се намира на картата този град. Знаех само, че на хълма над града стои Альоша.


Следващата глупост е да вземеш абсолютно руска пиеса. Но Шекспир е станал Шекспир, чак след като е престанал да бъде чисто английски автор. В началото се усвоява националното и това е първият пласт в изкуството. След това възникват някакви други вибрации.

Прочети повече...

21-вата „Сцена на кръстопът“ с вдъхновяваща програма

 U0A8504Отново е 10 септември, отново е време за театър, отново е време за „Сцена на кръстопът“. С тези думи директорът на Драматичен театър-Пловдив Кръстьо Кръстев. Заедно с него пред пълната зала застанаха заместник-министърът на културата Амелия Гешева и заместник-кметът на Пловдив Александър Държиков.


За мен е чест и удоволствие да дадем началото на най-големия театрален форум в България. „Сцена на кръстопът“ е бижуто в културния календар на града ни, каза Държиков. Амелия Гешева пък разказа любопитна случка как продуцентът на фестивала Ирен Чанкова нахлула в кабинета й, докато била заместник-кмет на Пловдив, и отсякла: „Всички трябва да знаят, че на 10 септември се открива „Сцена на кръстопът“ и нищо друго няма значение“.


После зам.-министърът поднесе поздравленията на министъра на културата Боил Банов и припомни, че откриващото представление задава въпроса: „струва ли си да правим нещо“.


Всички тук обаче знаят защо си струва да се прави театър. Нека повдигнем завесата на „Сцена на кръстопът“, защото винаги си струва да гледаме театър, каза тя.

Прочети повече...

Съюзът на артистите: Фестивалът е едно от най-необходимите събития

 U0A8359Уважаема колеги,
Скъпи приятели,
Пътят на театъра минава през хората, някои от които отдават целия си живот на сцената. Позволете ми да изразя своето убеждение, че „Сцена на кръстопът“ е едно от най-значимите и необходими събития в културната карта на България. За своите 21 издания фестивалът се е превърнал в гарант за качество и многообразие на театралната програма.
Вярвам, че още дълги години екипът ще продължи да развива своята работа и да поставя нови хоризонти пред себе си и пред публиката!
Един мъдрец от Пловдив беше написал сред своите театрални закони: „Не забравяй, че не знаеш нищо от онова, което предстои да се случи!“. Думите са на Крикор Азарян. Искам да пожелая на всички Вас да се случват само успехи!
На добър час!

С УВАЖЕНИЕ,
ХРИСТО МУТАФЧИЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗ НА АРТИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

10.09.2017 г.

Селекционерите: „Сцена на кръстопът“ е любов във всичките й вариации

P1170841Есенният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ е на прага на поредното си 21-во издание. Форумът ще предложи на публиката под тепетата изключително силна програма с най-добрите заглавия от националния афиш.


Откриването на 10 септември от 19 часа в Голямата зала на театъра е с премиерата на Пловдивската драма „Руски мармалад. PostChekhov” от Людмила Улицка. Режисьор е Владимир Гурфинкель, а ролите изпълняват Стефан Попов, Маргита Гошева, Анелия Ташева, Добрин Досев, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Милена Георгиева, Радина Думанян, Красимир Василев, Елена Атанасова. Вторият фестивален ден също ще изкуши феновете с премиера на трупата под тепетата - на Камерна сцена от 19.30 часа е спектакълът "Момчето от последния чин" от Хуан Майорга.

Прочети повече...

„Сцената“ почита Юлия Огнянова и Константин Илиев

1Есенният международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ ще почете двама изключителни български творци – режисьора Юлия Огнянова и драматурга Константин. Година след като ни напусна, Огнянова е герой във филма "Това име го забравете" на режисьора Боян Папазов и оператора Иван Тонев. Те разказват една вдъхновяваща история за биячите, цензурите, клоуните и "децата" на Огнянова. Деца, които днес са лицето на българския театър. Филмът "Това име го забравете" ще бъде представен от авторите си на 18 септември в Камерната зала на Драматичния театър.

Прочети повече...

19 забележителни спектакъла на 21-ата „Сцена на кръстопът“

IMG 2136Две премиери на Пловдивския драматичен театър ще дадат началото на 21-ия Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Откриването на престижния форум е на 10 септември от 19 часа в голямата зала с „Руски мармалад. PostChekhov“, а на следващия ден от 19.30 ч. е спектакълът „Момчето от последния чин“ в Камерната зала. Екипът на „Сцената“ и тази година обещава незабравими преживявания на ценителите на театралното изкуство, защото в продължение на две седмици под тепетата ще гостуват най-добрите заглавия от цяла България. Ще имаме шанса да видим „Последното изкушение“ на режисьора Веселка Кунчева, представление на НТ „Иван Вазов“. Академичната трупа ще доведе и „Мнимия болен“.

Прочети повече...