На финала на „Сцената”: Студентите на Ламбо се обясниха в любов към учителя си по живот

IMG 9720Фестивалът учредява стипендия на името на проф. Стефан Данаилов


„Сцена на кръстопът” учредява стипендия на името на проф. Стефан Данаилов. Ежегодно неин носител ще бъде талантлив студент актьор от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, обяви режисьорът Росица Обрешкова на закриването на фестивала. Носителят й ще бъде излъчен от специално жури на 1 ноември – Деня на народните будители.

„Мастера ще бъде много горд и щастлив, че макар и да не е сред нас, ще може да помогне отново. Радвам се, че тази инициатива се случва на „Сцена на кръстопът”, защото Стефан Данаилов имаше много деца – своите студенти, а едно от любимите му бе точно „Сцената”, каза Обрешкова и заедно с директора на Драматичния театър Кръстю Кръстев обяви финала на 24-ото издание и отвори вратата към следващото с възглас: „Да живее фестивалът”. Прозвуча и химнът по текст на Елин Рахнев и музика на Илиян Тиганев и всички Ламбови деца пяха, станали на крака.

Публиката в лятно кино „Орфей” стана съучастник в един вълнуващ финален хепънинг – обяснение в любов на бандата на Ламбо към любимия учител.

Прочети повече...

Закриване

123424-ото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” ще бъде закрито с „Истории с Ламбо” днес от 20 часа в лятно кино „Орфей”. Специалната фестивална вечер събира малка, но самоотвержена група от безчетната банда на Стефан Данаилов, която ще разкаже любовно-невъздържано, умерено нецензурно и безразсъдно смешно за своите срещи с техния учител.
Разказвачи ще бъдат Ваня Щерева, Рада Кайрякова, Радина Боршош, Стела Димитрова, Пепа Николова, Дона Вълова, Башар Рахал, Владислав Карамфилов-Владо Въргала, Валери Йорданов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Павел Иванов.
Билетите са с цена 10 лв.
С „Истории с Ламбо” завършва едно необичайно, но успешно издание на любимия театрален фестивал на пловдивчани. В рамките на програмата бяха представени много интересни пиеси на съвременни български автори, имаше премиери на книги за големи български артисти, изложби, кръгла маса. Изпращаме 24-ата „Сцена” и затаяваме дъх в очакването на нова среща догодина през септември, когато фестивалът празнува четвърт век.
А това издание се случи с подкрепата на Министерство на културата и Община Пловдив, главния спонсор „Роза Импекс” и спонсорите „КЦМ 2000 груп”, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима и Ондулин. 

Стефан Вълдобрев подари специална вечер на публиката на „Сцената”

IMG 20200917 203558Два часа истинско удоволствие с музика, игра и усмивки подари на пловдивската публика актьорът Стефан Вълдобрев по време на представянето на книгата му „Книга за песните” в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът”. Както винаги той отвори сърцето си и сподели личните си емоции с присъстващите в залата.
„Това е първото ми появяване на сцена в закрито пространство и се чувствам доста необичайно. Радвам се, че това се случва в един много специален за мен град – Пловдив”, каза актьорът и допълни, че всяка изява в Пловдивския театър за него е като завръщане у дома.
Вълдобрев емоционално призна, че му дотежава да гледа срещу себе си в залата хората с маски, след което се погрижи да забравят за тревоги, болести и напрежение.
Актьорът поднесе истинско шоу с откъси от книгата си, в които разказва както житейски истории, така и тайни за създаването на най-знаковите си песни. След това изпълняваше парчетата акустично.
На сцената прозвучаха „Аз ли съм или не съм”, „Обичам те, мила”, „Тази песен не е за любов”, „По-полека”, „Лепило за брада” и други.
Особено забавен бе моментът, когато към Стефан се присъедини Мая Бежанска. Актрисата прочете усмихната история от детството на Вълдобрев, като се опитваше да го имитира, а след това заедно изпяха култовата „Обичам те, мила”.
В купона се включи и талантливата пловдивчанка Керана. Изборът на песен, която актьорът изпя заедно с нея никак не беше случаен. Само преди няколко месеца Керана избра за участието си в Гласът на България хитовата „Аз ли съм или не съм”.
Хубавата вечер с музика и слово завърши със заслужени бисове, раздаване на автографи и снимки с виновника за празника – Стефан Вълдобрев.

Георги Тошев – гласът на големите български актьори

 DSC0337Журналистът Георги Тошев бе един от специалните гости на фестивала „Сцена на кръстопът” и се превърна в глас на двама от гигантите на българската театрална сцена – Стефан Данаилов и Наум Шопов.
Тошев представи филма си „Монолог” и даде автографи върху книгата си за Мастера „Романът на моя живот”.
„Стефан Данаилов обичаше да казва: „Аз съм тук, за да събирам хората”. Той е тук, за да ни събере всички нас заедно. Голямата мисия на талантливия човек е да събира, а не да разделя. И понеже живеем във време разделно, да бъдем заедно е привилегия на умните и на хората, които приемат този свят със сърцата си.
Такъв беше Стефан Данаилов, който другите разделяха понякога. Умишлено, защото се страхуваха от него. Така както се страхуват от силните, от мощните таланти, от личностите, които имат позиция. Аз съм спорил много със Стефан Данаилов, карали сме се, особено когато писах тази книга, но съм му много благодарен, че ме допусна в неговия свят.

Прочети повече...

Асен Аврамов: Думи в действие“ има за цел да реализира един литературно-музикален експеримент

IMG 20200917 141955„Думи в действие“ е ателие, което известният български театрален композитор Асен Аврамов ще проведе в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът“ 2020. Разговаряме с Асен Аврамов за целите:


- Какви са те?

– „Думи в действие“ има за цел да реализира един литературно-музикален експеримент, който ще представи съвременни литературни (поетически) текстове чрез артистично поведение и изразни средства от територията на слам поезията. Би могло дори да се получи нещо като своеобразно поетическо състезание, в което „жури“ да бъде публиката. Всъщност още в Антична Гърция, поетите са представяли своите творби директно пред публиката в рамките на поетически състезания. Тук става въпрос за перформативно словесно поведение и действие; за модел на изразяване, намиращо се по-близко до уличния пърформанс, до рап-а, отколкото до сценичното превъплъщение чрез псевдо-истинно и често имитационно присъствие. С други думи – не търся представянето на поетическите текстове да става, чрез костюм, хореография, сценичен образ и поведение, а само и единствено чрез силата и експресията на изговореното слово. Моята идея е да потърсим граничните зони на съчетаване на слово и музика (звук, ритъм, beat), но не в чисто театрален или пък в чисто музикален мелодраматичен план, а в модерен, актуален резонанс на съвременните словесни поведения, каквито бихме могли да видим в рап-а и слам поезията. В този смисъл и очакваното участие и на музиканти и на артисти би допринесло за колаборации в тази територия. Колаборации, които биха били полезни както за музикантите, така и за актьорите. Но не искам да бъркаме търсенията на ателието „Думи в действие“ просто с имитиране на младежки рап, макар и да бихме били близко до него като словесно поведение. Рап-ът е доста форматиран жанр в популярната масова култура и шоу-бизнес. При нас ще търсим именно „граничната зона“, при която на преден план актьорите извеждат екстатиката на словото, и словесното действие без да навлизат в жанровете на популярната музика. „Думи в действие“ цели да развие уменията на актьорите в територията на перформативното слово и способността им да провеждат словесни сценични акции, съобразявайки се с музика и ритъм. Ателието е насочено както към актьори и музиканти (инструменталисти, бийт мейкъри, DJ, бийтбоксери) – във фаза на обучение или професионалисти, така и към всеки един човек, който има любопитство към артистично-музикалните изкуства. В ателието биха могли да вземат участие и поети, които виждат своята поезия като сценична акция.

Прочети повече...

Росица Обрешкова: Публиката в Пловдив върна Стефан Данаилов на сцената Заедно с Ивайло Христов, Петя Дикова и продуцента Киро Кирилов подготвяме сценарий за филм за Ламбо, казва племенницата на големия български актьор

IMG 1968Росица Обрешкова завършва “Актьорско майсторство” в НАТФИЗ при проф. Димитрина Гюрова и проф. Пламен Марков. Специализира режисура при проф. Маргарита Младенова. Дълги години е преподавател в Академията, където е главен асистент на знаменития си вуйчо – актьора Стефан Данаилов. Води упражнения по “Актьорство за драматичен театър”. Режисьор е на постановките „Змей”, „Нина”, „MOVIE”, „Една добра жена в една лоша зима”, „Роберто Зуко”, „Камино” и „Лека нощ, Патриция”.

Тази вечер Росица се завръща на театралната сцена в аплоато на актриса с премиерата на моноспектакъла „Страшносмешно необщуване”. Представлението е от 19 часа на 13 септември в Драматичния театър и е част от програмата на фестивала „Сцена на кръстопът”.

За театъра, любимите хора, уроците на живота си говорим с Росица Обрешкова часове преди да премиерата.

Прочети повече...

На „Сцена на кръстопът”: Георги Тошев разказва за забележителния Наум Шопов

naum shopov 9786191952540В годината, когато отбелязваме 90-годишнината от рождението на големия артист, публиката ще се върне към големите му роли и истории, запаметени в книгата „Наум Шопов. Бележки от един живот”


Георги Тошев ще представи книгата си „Наум Шопов. Бележки от един живот” тази вечер в 19 часа в голямата зала на Драматичния театър. Събитието е част от програмата на 24-ия театрален фестивал „Сцена на кръстопът”.
„Прекарах няколко месеца с мисълта за Наум, а след това – в неговата тиха компания. Предложих му да разкаже в книга своя изпълнен с обрати живот. Живот-път. Наум се замисли. Не след дълго каза „да“. „По-добре е аз да го разкажа, а не след време, когато ме няма, други да го преразказват с лъжи!“ Мъдрец – това е Наум. Тишината му е вик за човечност. Насъбрана енергия за споделяне. За него думите са важни“, разказва Георги Шопов за написването на биографичната книга.
„Десет години по-късно Наум е тук. Наблюдаващ. Присъстващ. Усмихва се през погледа на внука си Наум Шопов от сериала „Откраднат живот”, пали се на сцената на Сатиричния театър с другия си внук Асен Мутафчиев в спектакъла „Трима мъже и една Маргарита”. Лиза и Христо, децата на Наум Шопов и Невена Симеонова продължават талантливо и дискретно да са част от света на театъра и киното. Паметта е действие. Без антракт”, допълва той.
„Крал Лир“, „Вишнева градина“, „Последната лента на Крап“, „Животът в сън“, „Делото Дантон“… Театърът остава завинаги първи дом за актьора Наум Шопов. Роден е на 27 юли 1930 година в Стара Загора в семейство Мара Шопова (по баща Делчева) и Христо Шопов, бежанец от Смърдеш, Костурско. Завършва гимназия в родния град. Играе в театрите в Ст. Загора (1948–1950), Пловдив (1952–1958), Бургас (1967–1968), в София – Театър на Народната армия (1958–1975, с прекъсване) и Народния театър (от 1985). И въпреки стотиците си роли той няма завършено висше актьорско образование. Киното го открива млад и му се отблагодарява със запомнящи се роли в „Цар и генерал“, „Случаят Пенлеве“, „Крадецът на праскови“, „Иконостасът“, „Инспекторът и нощта“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Трета след слънцето“, „Топло“, „Вилна зона“, „Константин Философ“, „Граница“ и сериала „Капитан Петко Войвода“. Наум Шопов умира на 18 април 2012 година в София.

Прочети повече...

Росица Обрешкова се завръща на театрална сцена с моноспектакъла „Страшносмешно необщуване”

IMG 2079Росица Обрешкова се завръща на театрална сцена със „Страшносмешно необщуване” тази вечер – 13 септември, от 19 часа в двора на Драматичния театър. Премиерата на моноспектакъла й е част от програмата на фестивала „Сцена на кръстопът” и въпреки че първоначално идеята бе пиесата просто да бъде прочетена, в знак на уважение и обич към пловдивската публика от дълго време Обрешкова репетира, за да се върне към амплоато си на актриса и да даде сценичен живот на „Страшносмешно необщуване”.
„Заглавието е малко или много оксиморон, но оксиморон съм и аз самата – хем режисьор, хем актриса, хем пишещ човек. Трудно ми е да го обясня, защото то е плод на спонтанност. Този текст се появяваше в едно драматично, травматично за мен време, дописваше се в главата ми. Става дума за последните три години от живота ми, когато изпратих майка си – актрисата Росица Данаилова, и вуйчо си Стефан Данаилов. Когато се поотдалечих от преживяното, успях да разкажа историите си малко по-комично, с отстранена самоирония. В началото бяха едни спорадични мигове, в които изливах душата си в текстове. Те се появяваха в много тъмни нощи, в болезнени утрини. После полека-лека започнах да чувам актьора в себе си, да ги разигравам в главата си, да ги изговарям. После се родиха и светлите текстове, за да се роди и моноспектакълът”, разказва Росица Обрешкова.

Прочети повече...

Тита Димова-Вантек и 11 състояния на любовта

 DSC0841„ 11 състояния на любовта. Любовта като невъзможност, несбъдване, упой. Полъх сред който се загубваш, давиш, разплиташ фибри и сетива. 11 състояния, в които любовта преминава през видимо и невидимо, през възторг и печал или просто въздишката на Чехов”.

Всичко това е събрано и преживяно в изложбата на Тита Димова-Вантек „Чехов срещу Чехов”. Керамичните творения на сценографката могат да бъдат видяни в галерия U P.A.R.K.

Да живее „Сцена на кръстопът” – празникът, вдъхновен от Стефан Данаилов

t4Камерната зала на Драматичен театър–Пловдив вече официално носи името на Стефан Данаилов. На старта на фестивала „Сцена на кръстопът” бе открит и релефът, изработен от скулптура Димитър Рашков, който ще бъде знак за приноса на големия български актьор за приноса му към културата в Пловдив.

„Отново е септември. Отново 11-и – един прекрасен, но тъжен ден, защото за първи път сред нас не е един голям творец, голям приятел, бащата на този фестивал – Стефан Данаилов. Той ми е бил министър, политически опонент, но и скъп приятел. Той беше един уникален човек, любопитен човек - към света, към хората, към изкуството. Той имаше огромна добра душа. Беше много земен и истински. Умееше да прощава на всички и остава достоен пример какъв трябва да бъде добрият актьор, политик, човек”, каза на официалната церемония директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев.

Той припомни за привързаността на Ламбо към Пловдив и театъра под тепетата. Благодарение на големия актьор Драмата има Камерна зала и затова тя ще носи името на професора.

Сред официалните гости на церемонията бе депутатът и член на Комисията по култура и медии в парламента – Евгени Будинов.  Той е един от инициаторите да бъде почетен Стефан Данаилов.

Прочети повече...

Пада представянето на албума „100 лица на театъра” заради извънредни обстоятелства

100Премиерата на албума „100 лица на театъра” на 12 септември от 18 часа в голямата зала на Драматичния театър отпада заради извънредно възникнали неотложни ангажименти на председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Откриват барелефа на големия Стефан Данаилов на старта на „Сцена на кръстопът”

lamboПразникът днес продължава с прожекция на филма „Монолог”, посветен на българския актьор


24-ото издание на Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” се открива днес в 19 часа в двора на театъра със специална церемония по освещаването на барелефа на проф. Стефан Данаилов на Камерната зала. Тя ще носи неговото име като знак на признателност към приноса на големия артист към театралното изкуство.

След официалната церемония предстои друго вълнуващо събитие, посветено на Данаилов – представянето на документалния филм „Монолог” на режисьора Георги Тошев. То започва в 20.30 часа в лятно кино „Орфей”. Входът за събитието е свободен, но за да бъдат спазени здравните изисквания в условията на пандемията от коронавирус, зрителите трябва да си вземат пропуск от касата на Драматичния театър.

Необичаен, в по-различен формат заради извънредната ситуация ще бъде тазгодишният фестивал. Едно е сигурно обаче – зрителите, верните приятели на форума няма да скучаят. Те ще имат възможност да се срещнат с автори на пиеси, актьори, да гледат изложби, да слушат хубава музика. А финалът е специален и само за пловдивската публика – учениците на Мастера си дават среща под тепетата, за да разкажат „Истории с Ламбо”.

За подробности около програмата на „Сцената” почитателите на театралното изкуство могат да ползват сайта на фестивала.

Мотото на 24-ото издание на „Сцена на кръстопът” е „Театъра-Гордостта”. По традиция своята подкрепа за фестивала дават Министерство на културата и Община Пловдив и спонсорското семейство - главният спонсор „Роза Импекс” и спонсорите „КЦМ 2000 груп”, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима и Ондулин.

Силвия Лулчева разкрива тайните на сценичното слово със стихове на пловдивски поети

slТеатрална работилница под мотото „Словото на сълзите и смеха” ще води Силвия Лулчева от 12 до 14 септември включително в Камерната зала на Драматичния театър.
Работната среща с талантливата българска актриса ще се състои в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът“.

„Вратите са отворени за всеки, който се вълнува от действеното сценично слово - актьори, студенти или театрали. Времето за работа ни ограничава и няма да можем да покажем голяма продукция, но ще се отдадем на внимателен анализ и работа по текста. Подготовката и уменията на актьора да борави със словото са съществен етап от работата му на сцената и определят до значителна степен въздействието на ролята върху зрителите”, казва Силвия Лулчева.

„Пловдив е град с изявени поети и писатели и всички, които се включат в работната програма могат да представят предварително подготвен текст на пловдивски автор или да изберат от стихотворенията и откъсите, които ще предложа допълнително. Зададеното условие не е ограничение, а само реверанс към местните творци. Ако някой е изкушен от друг автор, съвременен или класик, това само би обогатило нашата среща”, допълва тя. В селекцията на произведения на пловдивски автори активен участник е издателство „Жанет 45”.

„В рамките на тази среща не можем да си поставим нереалистични цели да разкрием и изучим всички тайни на словото, но със сигурност ще си доставим удоволствието да покажем как чрез един и същи текст могат да се проведат коренно различни актьорски задачи. Сцената предлага все по-ярки и въздействащи спец ефекти, но чрез словото на актьора зрителят вижда отвъд рамките на театралната кутия”, завършва Силвия Лулчева.

Работилницата, която тя ще води, е част от наобичайната, но разнообразна програма „Сцена на кръстопът 2020”. След нея уъркшоп ще води композиторът Асен Аврамов. Ще има поредица от премиери на нова българска драматургия, прожекции на филми и представяния на книги.

Финалът на 24-ото издание на ЕМТФ „Сцена на кръстопът” събира малка, но самоотвержена група от безчетната банда на Ламбо, която ще разкаже в „Истории с Ламбо” любовно-невъздържано, умерено нецензурно и безразсъдно смешно за своите срещи с техния Учител. Разказвачите - Ваня Щерева, Рада Кайрякова, Радина Боршош, Стела Димитрова, Пепа Николова, Дона Вълова, Владислав Карамфилов-Въргала, Валери Йорданов, Башар Рахал, Дарин и Деян Ангелови, Павел Иванов ще ни накарат да се смеем, да бъдем сериозни, да се просълзим, със своите истории за Мастера. Тази вечер ще бъде много специална, единствена, и е подарък на „Сцена на кръстопът” към публиката, която винаги е изразявала своята любов и към фестивала, и към неговия създател Стефан Данаилов.

Продуцентът на „Сцена на кръстопът” отправи личното си послание към почитателите на авторитетния театрален форум.

В годината, когато светът е завладян от невиждана криза, и фестивалът за първи път ще се проведе без физическотоприсъствие на арт директора проф. Стефан Данаилов, „Сцената” продължава да живее и ще предложи вълнуващо пътешествие на публиката:

 

 

 

Приятели, верни фестивални фенове, уважаема публика,

На прага сме на 24-то издание на любимия Фестивал. В една неописуема година  „Сцена на кръстопът“ ще зарадва вас, приятелите и верни фестивални фенове, с едно по-различно по формат и съдържание издание. Ние, като организатори, вложихме много усилия и старание, за да може в първата година, в която създателят и арт директор на форума проф. Стефан Данаилов  за първи път няма да е с нас физически, да кажем с високо вдигнати глави, че ТЕАТЪРА ГОРДОСТТА е наше верую. Да накараме и вас да знаете и да вярвате, че Фестивалът е жив, че Фестивал ще има!

Фестивалните празници започват традиционно на 11 септември. В 19 часа в двора на Драматичен театър-Пловдив ще открием барелефа на проф. Стефан Данаилов, сътворен от скулптура Димитър Рашков по идея на главния спонсор на Фестивала инж. Димитър Георгиев. Малко по-късно в лятно кино „Орфей“ режисьорът Георги Тошев ще ни разкаже във филм един МОНОЛОГ на Ламбо. От следващия ден актрисата Силвия Лулчева, студентка на професора, ще ни разкрие защо винаги трябва да търсим СМЕХЪТ НА СЪЛЗАТА в една тридневна театрална работилница. Желаещите за участие могат да се запишат на адрес  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. . На свечеряване в култовата галерия U PARK театралният сценограф Татяна Димова ще противопостави ЧЕХОВ СРЕЩУ ЧЕХОВ в своята изложба керамика, а в голямата зала на театъра по-късно Съюзът на артистите в България ще представи любими 100 ЛИЦА НА ТЕАТЪРА. И така фестивалният празник се развихря…

В двора на театъра Росица Обрешкова ще ни разкаже за своето СТРАШНОСМЕШНО НЕОБЩУВАНЕ с любими хора, а в галерия Червеното пони в Стария град  младите актьори Юли Стоянов, Мартин Димитров и Владимир Матеев ще прочетат пиесата на  Оля Стоянова АЛПИНИСТИ. Васил Балев присъства във фестивалната програма със  своята пиеса СВЛАЧИЩЕ, която ще ни представят актьорите Александра Василева и Цветан Алексиев в двора на Драмата. Георги Тошев отново ще се представи пред взискателната пловдивска публика, за да ни разкаже за НАУМ ШОПОВ: ЛИЧЕН РАЗГОВОР. БЕЛЕЖКИ ОТ ЕДИН ЖИВОТ.        Музиката в театъра ще бъде основна тема на тридневната театрална работилница на композитора Асен Аврамов, където ще се опитаме да  разберем как се превръщат ДУМИ В ДЕЙСТВИЕ. Желаещите за участие могат да се запишат на адрес  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .

Оставаме на музикална вълна и фестивалната атмосфера се нажежава, когато Стефан Вълдобрев представи своята КНИГА ЗА ПЕСНИТЕ заедно със специалните си гости Мая Бежанска, Рут Колева и Керана.

Пиесата ЗВЕЗДАТА НА ПЛАНК  на Радослав Чичев ще изгрее в галерия Червеното пони, разгадана от актьорите Елена Кабасакалова, Мариана Йотова, Алексей Кожухаров и Венелин Методиев. В прекрасната атмосфера на галерия Червеното пони Йордан Георгиев с приятели и съмишленици ще дискутират за ТЕАТЪР В НЕРВНА КРИЗА.

В този формат Фестивалът няма да прилича на себе си. Но всички участници по един или друг начин ще засвидетелстват почит и уважение към проф. Стефан Данаилов – вдъхновител на това ярко дълголетно събитие в културния живот на нашия град.

И така неусетно ще отлетят фестивалните дни. За нас като благодарна публика, както и за актьорите от последния му клас ще остане да поднесем своите бурни АПЛОДИСМЕНТИ ЗА СТЕФАН ДАНАИЛОВ. Един авторски спектакъл на дългогодишния му асистент д-р Сава Драгунчев, събрал в себе си любов и емоция, преживяване и усещане за театър.

Тук е мястото и времето да благодарим за неизменната подкрепа на Община Пловдив и Министерство на културата, на Драматичен театър-Пловдив за гостоприемството и отзивчивостта. В тази трудна за всички ни година се покланяме дълбоко и на верните ни спомоществователи, които отново подкрепиха приключението „Сцена на кръстопът“ – фирма Роза импекс – главен спонсор на Фестивала, КЦМ 2000 ГРУП, МАИ ГРУП, Атаро клима, Ондулин. Благодарим на печатница ТАФ Принт и нашия дизайнер инж. Галя Димитрова за съпричастността и дългогодишното сътрудничество.

Фестивалният дух отново ще витае в топлите пловдивски есенни дни. Ще се докоснем отново до театралното изкуство и затаили дъх ще останем в очакване на следващото 25-о, четвъртвековно фестивално издание!
Да живее Фестивалът!Ирен Чанкова – фестивален продуцент

Силвия Лулчева и Асен Аврамов водят театрални работилници на 24-ата „Сцена на кръстопът”

scena3Две любопитни театрални работилници - „Смеха на сълзата” с актрисата Силвия Лулчева и „Думи в действие” на композитора Асен Аврамов, включва тазгодишната програма на фестивала „Сцена на кръстопът”. Първата ще се проведе от 12 до 14 септември включително от 11 часа в Камерната зала на Драмачния театър. Втората е в периода от 17 до 19 септември включително отново от 11 ч. в Драмата.

Записването за театралните работилници става на имейл  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. , а организаторите обещават вълнуващи моменти с едни от най-знаковите творци в българския театър в лицето на Силвия Лулчева и Асен Аврамов. 
Припомняме, че тази година „Сцена на кръстопът” започва на 11 септември и още на старта ще почете патрона и основател проф. Стефан Данаилов. От  19 часа е откриването на барелефа, поставен на фасадата на Камерната зала на Драматичния театър,която вече носи неговото име.
Фестивалът продължава с поредица от събития – премиери на книги, прожекции на филми, дискусии, в периода до 21 септември, когато е официалното закриване със спектакъла „Аплодисменти за Стефан Данаилов” на студентите от последния клас на професора в НАТФИЗ. 
Всички прояви, освен спектакълът на закриването, ще са с вход свободен, но с предварително получени от касата пропуски с цел спазване на противоепидемичните мерки заради разпространението на COVID-19  и ограничението за посетители на културни събития. За представлението на студентите на Ламбо билетите ще струват по 10 лева.

Продажбата на билети и раздаването на пропуски ще стартира на 1 септември, вторник, на касата на Драматичен театър Пловдив от 11 часа. 
Мотото на 24-ото издание на „Сцена на кръстопът” е „Театъра-Гордостта”. По традиция своята подкрепа за фестивала дават Министерство на културата и Община Пловдив, както и главният спонсор „Роза Импекс” и спонсорите „КЦМ 2000 груп”, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима и Ондулин. 

24-ата „Сцена на кръстопът” идва с премиери и уъркшопове

scena2Международният есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” ще зарадва почитателите си с едно специално издание от 11 до 21 септември. Форумът ще излезе от закритите сценични пространства, за да предложи една необикновена и вдъхновяваща програма.
Събитията ще бъдат в двора на Драматичен театър-Пловдив, на лятно кино „Орфей” и в галерия „Червеното пони”.
В самото начало на 24-ото издание ще отправим своите аплодисменти към основателя на фестивала - големия български актьор Стефан Данаилов. Той ни напусна преди шест месеца, но продължава да вдъхновява екипа на „Сцената” и меценатското семейство да работят заедно за поредното любопитно издание на форума.
В знак на почит пред таланта му и приноса му към театралното изкуство в Пловдив ще бъде открит барелефът, поставен на Камерната зала на Драмата. Така и официално тя вече ще носи името „Стефан Данаилов”. Припомняме, че именно по времето, когато Мастера бе министър на културата залата бе възстановена и превърната в сценично пространство.
Ще има уъркшопове, свързани с театъра. Известни наши актьори ще четат съвременна българска драматургия, ще се насладим и на таланта на сценографката Татяна Димова, която ще се представи с изложба керамика „Чехов срещу Чехов”.
Една от приятните изненади на организаторите е специалната премиера на книгата на Стефан Вълдобрев „Книга за песните”.
Финалът е с един много специален спектакъл, който последният клас на проф. Стефан Данаилов ще изиграе за пловдивската публика на лятно кино „Орфей”. Така фестивалът ще премине под знака на почит към своя основател и арт директор.
Ще има и още специални събития, за които тепърва ще разказваме, обещават организаторите на фестивала „Сцена на кръстопът”.