Създаваме красота, която радва окото

 

Йордан Николов – директор на “ОНДУЛИН строителни материали” ООД:

 

Театърът е емоция за мен, която искам да споделя с много хора. Тя съществува и по време на криза, защото животът не спира. Продължава и ни задължава нас – хората с отношение към културните ценности, да помагаме. Влизам в салона и се забавлявам искрено, когато видя на сцената хъс и сърцата игра. Така играят истинските професионалисти. Те създават и живеят с изкуството си. Играта им ме грабва и аз напускам пистата на бизнеса, за да се потопя в морето с изкуство. Правя го със сърцето. Това е моето удоволствие. Останалото е работа – технократска, инженерна, търговска..., за да завършим поредния покрив. Ако приемем, че един покрив е част от въздействието на архитектурата върху човека, то ние помагаме да се създава отношение към изкуството, културата. Защото покривът е петата фасада на сградата, т.е. тя е част от визията, с която се сблъскват очите ни. Красивата сграда създава усещане за красота, за красиво поведение, отвратителната ражда груби и отвратителни хора. Ние  - и в бизнеса, и чрез фестивала се опитваме да създаваме красота.

Най-големият подарък е за пловдивчани

Най-големият подарък е за пловдивчани


 

Инж. Димитър Георгиев – собственик на козметична компания “Роза Импекс” ООД, главен спонсор на фестивала “Сцена на кръстопът”

 


Вече 13 години група почитатели на театъра даваме финансово рамо на фестивала “Сцена на кръстопът”. Той е успешна рожба на неколцина ентусиасти и възможност повече почитатели на театъра да се докоснат до изкуството на големите български актьори точно в Пловдив.  Заедно натрупахме авторитет през годините. Щастлив съм, че мога да помогна и този сезон, защото моите съграждани заслужават този подарък. Срещите с актьорите непосредствено след спектаклите са незабравими, уникални, не могат да се сравнят с ежедневните ни делови срещи и разговори с бизнеспартньори. Защото театралите ни пренасят в един друг свят, свят на красота, естетика, духовност. Такива състояния на духа довеждат до удовлетворение от свършената работа, от подадената ръка нещо хубаво да се случи в Пловдив.  Факт е, че от “Сцена на кръстопът” спечелиха пловдивчани. Този фестивал направи така, че Пловдив да има дълго чаканата Камерна зала  и една изцяло обновена прекрасна театрална зала. Най-големият подарък е за почитателите на театъра, защото освен страхотни представления, ние вече имаме и съвременна база.

 

Дарителството е благородно изкуство

Дарителството е благородно изкуство


 

Доц. д-р инж. Никола Добрев – главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД

 

 

В основата на всичко е човекът и неговата духовност. Може да имаш много преуспяващ бизнес и да си глух за култура. Може и да не си толкова успешен, и пак да помагаш. Няма значение, каква е твоята професия. Важно е сетивата ти да са отворени за това, което става около теб.

 

Какво може да бъде общото между благородните метали и дарителството като благородно изкуство? Трудно е да се направи такава съпоставка. В думите благороден метал отдавна влагам професионалното мислене – химия, метал, температура, обработка или просто борсова цена. А всъщност благородството носи в себе си много различен смисъл - на добродетел, добротворчество, доброта.

 

Дарителството може да се определи като благородно изкуство. Благородно, защото помагаш да се сътвори нещо красиво и значимо, нещо, към което ти имаш позитивно отношение, но не можеш да направиш сам. Какво по-хубаво, ако помогнеш и  позволиш  това да бъде направено от някой друг. Независимо в каква сфера е направено едно дарение, то винаги е доброволен и хуманен жест. Важното е да го направиш навреме. А изкуството се крие в начина, по който правим жеста – деликатно и добронамерено.

 

За мен самият живот е изкуство. Изкуство е да управляваш бизнес, да проявяваш себе си, да реализираш идеите си, да показваш постоянство и усърдие към това, към което се стремиш, да бъдеш най-добрият, първият във всичко. Изкуство е да твориш картина, спектакъл, филм. Изкуство е да откриваш човещината, която е толкова голям дефицит. Изкуство е да мислиш позитивно и това отношение да подхранва отношението към театъра. Изкуство има навсякъде – дори в разговорите между хората. Важното е да го откриеш, да го оцениш и да помогнеш нещата да се случат. И тогава наистина можем да кажем, че дарителството е благородно изкуство.

“Сцена на кръстопът” прероди Пловдив

“Сцена на кръстопът” прероди Пловдив

 

Инж. Димитър Димитров – директор „Димекс холдинг” АДКултурата е духът, а духът е животът. Така съществува светът. В театъра се откъсваш от своето нелеко ежедневие и навлизаш в ситуация, където творецът така е направил, че винаги има нещо положително и оптимистично. Потапяш се в живото изкуство, а то лекува. В съчетанието на актьорско майсторство, цвят, силует на костюми и декори, музика,  думи и слова , зарежда с допълнителна енергия. Желаем  ние и всички хора около нас да се чувстват по-щастливи и  по-силни за следващия ден. Фестивалът “Сцена на кръстопът” е форумът, който съхрани и прероди духа на Пловдив през последните години .Щастливи сме, че можехме да подкрепим тази идея от самото начало и се надяваме този празник да продължи дълго. Защото всяка година става  все по-мащабен, вълнуващ и обичан от пловдивчани.

Украсяваме живота на шампионите

Украсяваме живота на шампионите

 

 

Димитър Балабанов – управител на Застрахователно дружество УНИКАЗастрахователно дружество УНИКА е в меценатската компания на фестивала “Сцена на кръстопът” от самото му раждане. Бяхме генерален спонсор на първото издание и реално заедно сложихме основите на този престижен театрален форум в Пловдив. В годините вървим заедно и се радваме на развитие и успехи.

Застрахователната компания , чийто представители сме в България, работи сериозно с шампионите в спорта. И помага на шампионите в културата. Това е присъщо на големите в бизнеса.

В днешните условия на нашата страна застраховането и културата са като брошки на живота на хората, лукс, който трудно си позволяват. В условията на криза, сякаш животът у нас е спрял. Но в Австрия, където е седалището на Уника, и спортистите, и творците се радват на внимание и достойно уважение от застрахователната компания. Защото духът на екипа на Уника е шампионски. Такъв и във Виена, и в Пловдив. И с финансовото рамо, което даваме, вярваме, че украсяваме живота на шампионите.