ЖИВОТЪТ НИ, ПОГЛЕДНАТ ПРЕЗ ПЪСТРОТО ОКО НА ФЕСТИВАЛА „СЦЕНА НА КРЪСТОПЪТ”

Състоя се първата пресконференция с участието на проф. Стефан Данаилов

Искаше ми се в 15-тото издание на фестивала „Сцена на кръстопът” да направим едно връщане към началото, когато тук гостуваха доста трупи от балканските страни, каза на първата пресконференция за началото на феста неговият основател и артдиректор проф. Стефан Данаилов. И аз преговарях с водещи театри от Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, когато се разбра, че парите не достигат.  Тогава решихме да се обърнем, както винаги, към най-доброто в българския театър, да покажем големите спектакли като „Кола Брьонон” и „Полет над кукувиче гнездо”, които никога не са излизали извън София. Спектаклите са с много участници на сцената и зад сцената, с нелека за адаптиране към нови условия сценография. Пловдивчани и гости на града ще бъдат първите, които след столичната публика ще видят тези нашумели спектакли.
 25 театрални прояви за 12 дни ще представи 15-тото издание на Есенния театрален фестивал „Сцена на кръстопът” в Пловдив/10-21 септември/.
С най-много представления - 4, се представя Народният театър „Иван Вазов”, с по две Младежкият, Пловдивският и Хасковският театър, участват още – Театър „Българска армия”, Малък театър „Зад канала”, Театър „София”, Театър 199, Учебният театър на НАТФИЗ, Центърът за култура и дебат „Червената къща”, Сдружение „По действителен случай”, Шуменският театър „Васил Друмев” и Академическият театър „Магара” от град Запорожие в Украйна.
Интересна е съпътстващата програма с гостуването на фестивала „София: Поетики”, с премиерата на филма „45 градуса по Азарян”, който ще представи режисьорката на лентата Лилия Абаджиева. Чувствахме се задължени да представим този филм в родния град на Коко, каза проф. Данаилов.
От съпътстващата програма си струва да отбележим  и театралния джем сешън на театроведката Елица Матеева „Сега – Ал(ь)бум” по текстове на руския драматург Евгений Гришковец.

Над 600 души актьори, режисьори и сценичен персонал ще радват със своите творчески постижения и прецизна работа пловдивската публика.
„ТЕАТЪРЪТ - ПРОЗРЕНИЕТО”  е слоганът/обединителното изречение на тазгодишната „Сцена на кръстопът” по предложение на поета Елин Рахнев. Чрез театъра можеш да се огледаш, да се разлистиш, да се разцепиш или просто да се прочетеш отново. И това вероятно е най-чистата версия на прозрението.

С думи на благодарност към създателя и изпълнителския екип на феста, както и към пловдивската публика, се обърна Петя Гогова, заместник кмет на Община Пловдив. В зеленото око от плаката на феста тя съзря духовното завихряне, от което толкова много се нуждаят пловдивчани. Общината е осигурила за тазгодишния фестивал  40 000 лв.
Общият бюджет на 15-тото издание преди началото на продажбите на билети се прогнозира около 160 000 лв. Средната цена на билет е 15 лв., като са завишени цените за спектаклите „Кола Брьонон” и „Полет над кукувиче гнездо”.
Нашето присъствие тук, на тази пресконференция, каза от името на спомоществователите главният спонсор инж. Димитър Георгиев, управител на Козметична компания „Роза Импекс”, изразява подкрепата ни за фестивала. Гастролът на театър „Магара” от Запорожие е свидетелство за завръщането на украинския театър на „Сцена на кръстопът”, подчерта дарителят, който е и почетен консул на Република Украйна в Пловдив. Неговите надежди са свързани не само с възстановяването на силното балканско участие, но и като цяло на международния характер на феста.
                                                   

Пенка Калинкова