„РЕЙС” НА СТРАТИЕВ КАТО СПАСИТЕЛНА КАПСУЛА

156-ти сезон започва Шуменският драматично куклен театър „Васил Друмев”, приемайки за начало първото театрално представление у нас. Решили да отбележат 70-годишнината от рождението на големия български драматург Станислав Стратиев с пиесата му „Рейс”.
Аз помня как той репетираше „Българският модел” в МГТ „Зад канала”, след премиерата замина за Австрия и там почина, казва директорът на театъра и дългогодишен член на трупата на МГТ „Зад канала” Илия Раев. Много е играна пиесата в различни варианти, но Бина Харалампиева пожела да я направи и пловдивската публика ще види най-точния, най-авторовия вариант. С много особен прочит в хубавия смисъл на думата, Станислав целият присъства в него -  и смешен, и тъжен...

В пресконференцията взеха участие и актьорите Александра Михайлова, Милен Димитров и Димитър Караиванов. В спектакъла участват 8 души и като гастрольор известният Георги Кадурин.

Милен Димитров: Основното послание на спектакъла? Аз мисля, че това е формулата на спасението. Самият автобус не е толкова символ на безпътица и безнадеждност. Автобусът всъщност е една спасителна капсула. Като космическите кораби, когато са извън всякакъв курс  и е невъзможно да бъдат управлявани от пилотите, те си имат спасителна капсула. Като формула на спасението.

С този спектакъл, добре приет в Шумен и където е игран у нас,  ДКТ „Васил Друмев” ще се представи на фестивала „Дни и нощи на европейския театър” в румънския град Браила.