КАКВО НАУЧИХМЕ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В СДРУЖЕНИЕ „ПО ДЕЙСТВИТЕЛЕН СЛУЧАЙ”Сдружение „По действителен случай” е неправителствена организация, изградена от екип артисти на свободна практика, която се развива и работи за утвърждаване и популяризиране на високостойностно съвременно българско независимо изпълнителско изкуство.
Ядрото, инициаторите, са актьорите и спътници в живота и творчеството Огнян Голев и Ирина Дочева, той – ученик на проф. Крикор Азарян, Тодор Колев и Атанас Атанасов, с професионална практика на сцените на НТ „Иван Вазов”, Сатиричния и Младежкия театър, ТБА, ТР „Сфумато” и Театър София, тя – завършила актьорско майсторство за куклен театър, преди това – текстил в „Св.Лука”. Казват, че ядрото е по-голямо – Ивайло Димитров, Тони Кондев, Ивелина Анчева и артмениджърката Светлозара Христова. Ядрото е по-голямо, защото с всеки свой мултижанров проект прибавят нови участници, нови спътници, нови приятели на сдружението.
А защо се нарича „По действителен случай”? Защото работата по всеки проект се провокира от действителен случай.
„Ноктюрно – от прахта до сиянието” е четвъртият им проект, вече работят върху пети със заглавие „Емоционални”, а чрез сдружението са реализирани и „Мъртвата Дагмар – Малката кибритопродавачка” на реж. Ида Даниел, и „Грозният” от Мариус фон Майенбург на реж. Василена Радева.

Мултижанровият пърформънс „Ноктюрно – от прахта до сиянието” е построен на базата на изследване на темата за съединението между двама души и света, в който те живеят. Собственият опит на артистичното семейство, допълнен от опита на техните партньори в процеса, е основа за текста на Светлозар Георгиев. Представлението получи награда ИКАР 2011 за авторска музика на живо на Мария Илчева – контрабас, и Александър Деянов – Skiller /бийтбокс/. В портфейла си имат още една награда ИКАР 2009 за дебют на Ирина Дочева Голева – режисьор и актриса на проекта, както и номинация ИКАР 2009 за авторска музика на живо на Александър Андрей Даниел – барабани и перкусия, за пърформънса „Пеперудите са всъщност изтребители”.

Играят на различни места – в галерии, Лилавия салон на Чешкия център и т.н. Напоследък все по-често ги канят на фестивали: „Театрален пристан на голямата река” в Русе, Варненско лято, сега „Сцена на кръстопът”.

Много смело е, че правят некомерсиален театър. Основната им подкрепа е от Министерството на културата, печелят финансиране със своите проекти.