Киевският академичен театър за "Звънец от миналото"Спектакълът "Звънец от миналото" е една история за загубената човешка комуникация, за невъзможността да се разберем, говорейки, за фаталното последно позвъняване, което ще обърне живота на трима души, които заради миналото си ще загубят бъдещето - любовта, най-милите си хора. Всичко!

Актьорите Леся Самаева, Николай Боклан, Андрей Мостренко и режисьорът Владимир Цивински са гости на фестивала "Сцена на кръстопът", а техен домакин е главният спонсор на есенния театрален маратон инж. Димитър Георгиев, собственик на "Роза импекс".


Киевската пубика обича театъра ни и представленията ни винаги се играят пред пълен салон. Голямата ни зала е за 450 човека, а камерната - за 90. Обикновено имаме по около 5 премиери на сезон - предимно руска класика. Има дефицит на качествена съвременна драматургия у нас, разказа заслужилият артист на Уклайна Николай Боклан. Той разказа, че са общински театър с местно финансиране. Билетите се движат от 5 до 12 евро, а всеки последен четвъртък в месеца трупата играе безплатно за най-бедните си почитатели.

Всяка година свиват бюджета ни, но оцеляваме благодарение на публиката и ангажиментите, които имаме извън театъра.Аз се снимам в киното, дублирам и много филми. Колегата ми Андрей (също заслужил артист на Украйна) - също. Така оцеляваме. Заплатите ни са около 1000 долара, но в родината ни е значително по-скъпо оттук.

Не сме работили с български драматурзи и режисьори, но сега ни предстои да репетираме със сръбския постановчик Бата Недич. Ще поставя "Радован III" на сценариста на "Ъндърграунд" Душан Ковачевич, каза още Боклан.

Преди да тръгнат за България актьорите получили автентична информация за страната ни. Нашият главен художествен ръководител, основателят на театъра, Едуард Митницки е работил у вас в Димитровградския театър. Разказа ни колко е красива България, каза Боклан. Той идва за първи път у нас, но партньорът му на сцената Андрей Мостренко е почивал миналата година в Поморие.
Тогава открил колко хубава е шопската салата, бирата, ракията и разбира се виното. Леся Самаева пък не спирала да хвали Балчик, където изкарала вълшебно лято.

Украинските гости вече знаят какво искат да отнесат от България в родината си - хубав мавруд, а и любимата и на нашенеца шарена чубрица.

Те разказаха любопитния факт, че Китай все по-често снима сериали по руската класика и ползва много украински актьори. Азиатците вече са заснели поредици по "Как се закаляваше стоманата" по Николай Островски, "А утрините тук са тихи" от Борис Василиев, както и на ленти, заснети по популярни в рускогововорящите страни като "Стършел" на Войнич.