ПИСМО НА ЕДНА ТЕАТРАЛКА


И замириса на есен, затупкаха презрелите смокини и се зададе Фестивалът. Какъв урожай от миналия театрален сезон ни носи той, с кои премиери ще започне да тече новото театрално време?

След „Кукувицата”, „Оливър”  и „Укротяване на опърничавата” през последните години този път в окото на античното ветрило ще се разположат „Котки” и ритъмът на феста ще бъде зададен от музиката на Андрю Лойд Уебър. И запомнете: тази година маршрутът е един, ще щурмуваме една-единствена крепост – Театъра в центъра на Пловдив, на Главната улица. Всичко ще се случва там – на едно място. Ако кривнете наляво, ще попаднете в новата Камерна зала. Ако кривнете надясно – в обновената голяма театрална сграда. Какво изкушение – на 10 метра  една от друга две сцени. Не се налага да тичате до Кукления театър, до Градския дом на културата или до Военния клуб. Всичко ще се случва на едно място. И този път няма да разчитаме на бързината на нозете си, а на предварително добре обмислен избор. Защото съблазните са и в 20-те заглавия на феста. Не можеш да избереш и 20-те, дори да си театрален маратонец. Затова се довери на собствения си вкус, а за информираността разчитай на сайта и бюлетина на фестивала.

Ако имаш вкус към експеримента, избери „Сънят на Гогол” и „Тапетите на времето”.

Ако искаш да видиш любовен роман, заглавието е красноречиво – „Казанова”, но пътят към любовта може да мине и през „Камера обскура”, може да се случи и в „Три дъждовни дни”…

Ако се интересуваш от  новата българска драматургия, любопитството ще те отведе при „Живите от мъртвата махала”, ще предпочетеш „Неделя вечер” и „Тихи, невидими хора”. Струва си.

Искаш да се посмееш, тръгни след Труфалдино, „Слуга-та на двама господари”, избери „Златната мина”, тичай към „Красотата спи”.

Направете си „Колекция”-та и започнете с Харолд Пинтър. Не пропускайте и Ингмар Бергман – за пръв път е в афиша на „Сцена на кръстопът” и то с две заглавия: „Изкуството да смиташ боклука под килима” и „Псевдоморалите”. Прибави още Брайън Фриъл и Мауро Рази...

Искаш да гледаш млади лица – има ги в „Мила родна картинка” и в „Обърни се с гняв назад”. Впрочем, този сезон на „Сцена на кръстопът” е истински парад на млади български дарования. Но не пропускай  и „Столовете”, защото е изключителен шанс да видиш неостаряващата Стоянка Мутафова. Е, изборът е твой. Ти си на ход, драги ми театрале!

Пенка Калинкова