Закриване

123424-ото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът” ще бъде закрито с „Истории с Ламбо” днес от 20 часа в лятно кино „Орфей”. Специалната фестивална вечер събира малка, но самоотвержена група от безчетната банда на Стефан Данаилов, която ще разкаже любовно-невъздържано, умерено нецензурно и безразсъдно смешно за своите срещи с техния учител.
Разказвачи ще бъдат Ваня Щерева, Рада Кайрякова, Радина Боршош, Стела Димитрова, Пепа Николова, Дона Вълова, Башар Рахал, Владислав Карамфилов-Владо Въргала, Валери Йорданов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Павел Иванов.
Билетите са с цена 10 лв.
С „Истории с Ламбо” завършва едно необичайно, но успешно издание на любимия театрален фестивал на пловдивчани. В рамките на програмата бяха представени много интересни пиеси на съвременни български автори, имаше премиери на книги за големи български артисти, изложби, кръгла маса. Изпращаме 24-ата „Сцена” и затаяваме дъх в очакването на нова среща догодина през септември, когато фестивалът празнува четвърт век.
А това издание се случи с подкрепата на Министерство на културата и Община Пловдив, главния спонсор „Роза Импекс” и спонсорите „КЦМ 2000 груп”, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима и Ондулин. 

На финала на „Сцената”: Студентите на Ламбо се обясниха в любов към учителя си по живот

IMG 9720Фестивалът учредява стипендия на името на проф. Стефан Данаилов


„Сцена на кръстопът” учредява стипендия на името на проф. Стефан Данаилов. Ежегодно неин носител ще бъде талантлив студент актьор от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, обяви режисьорът Росица Обрешкова на закриването на фестивала. Носителят й ще бъде излъчен от специално жури на 1 ноември – Деня на народните будители.

„Мастера ще бъде много горд и щастлив, че макар и да не е сред нас, ще може да помогне отново. Радвам се, че тази инициатива се случва на „Сцена на кръстопът”, защото Стефан Данаилов имаше много деца – своите студенти, а едно от любимите му бе точно „Сцената”, каза Обрешкова и заедно с директора на Драматичния театър Кръстю Кръстев обяви финала на 24-ото издание и отвори вратата към следващото с възглас: „Да живее фестивалът”. Прозвуча и химнът по текст на Елин Рахнев и музика на Илиян Тиганев и всички Ламбови деца пяха, станали на крака.

Публиката в лятно кино „Орфей” стана съучастник в един вълнуващ финален хепънинг – обяснение в любов на бандата на Ламбо към любимия учител.

Прочети повече...

Георги Тошев – гласът на големите български актьори

 DSC0337Журналистът Георги Тошев бе един от специалните гости на фестивала „Сцена на кръстопът” и се превърна в глас на двама от гигантите на българската театрална сцена – Стефан Данаилов и Наум Шопов.
Тошев представи филма си „Монолог” и даде автографи върху книгата си за Мастера „Романът на моя живот”.
„Стефан Данаилов обичаше да казва: „Аз съм тук, за да събирам хората”. Той е тук, за да ни събере всички нас заедно. Голямата мисия на талантливия човек е да събира, а не да разделя. И понеже живеем във време разделно, да бъдем заедно е привилегия на умните и на хората, които приемат този свят със сърцата си.
Такъв беше Стефан Данаилов, който другите разделяха понякога. Умишлено, защото се страхуваха от него. Така както се страхуват от силните, от мощните таланти, от личностите, които имат позиция. Аз съм спорил много със Стефан Данаилов, карали сме се, особено когато писах тази книга, но съм му много благодарен, че ме допусна в неговия свят.

Прочети повече...

Стефан Вълдобрев подари специална вечер на публиката на „Сцената”

IMG 20200917 203558Два часа истинско удоволствие с музика, игра и усмивки подари на пловдивската публика актьорът Стефан Вълдобрев по време на представянето на книгата му „Книга за песните” в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът”. Както винаги той отвори сърцето си и сподели личните си емоции с присъстващите в залата.
„Това е първото ми появяване на сцена в закрито пространство и се чувствам доста необичайно. Радвам се, че това се случва в един много специален за мен град – Пловдив”, каза актьорът и допълни, че всяка изява в Пловдивския театър за него е като завръщане у дома.
Вълдобрев емоционално призна, че му дотежава да гледа срещу себе си в залата хората с маски, след което се погрижи да забравят за тревоги, болести и напрежение.
Актьорът поднесе истинско шоу с откъси от книгата си, в които разказва както житейски истории, така и тайни за създаването на най-знаковите си песни. След това изпълняваше парчетата акустично.
На сцената прозвучаха „Аз ли съм или не съм”, „Обичам те, мила”, „Тази песен не е за любов”, „По-полека”, „Лепило за брада” и други.
Особено забавен бе моментът, когато към Стефан се присъедини Мая Бежанска. Актрисата прочете усмихната история от детството на Вълдобрев, като се опитваше да го имитира, а след това заедно изпяха култовата „Обичам те, мила”.
В купона се включи и талантливата пловдивчанка Керана. Изборът на песен, която актьорът изпя заедно с нея никак не беше случаен. Само преди няколко месеца Керана избра за участието си в Гласът на България хитовата „Аз ли съм или не съм”.
Хубавата вечер с музика и слово завърши със заслужени бисове, раздаване на автографи и снимки с виновника за празника – Стефан Вълдобрев.

Асен Аврамов: Думи в действие“ има за цел да реализира един литературно-музикален експеримент

IMG 20200917 141955„Думи в действие“ е ателие, което известният български театрален композитор Асен Аврамов ще проведе в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът“ 2020. Разговаряме с Асен Аврамов за целите:


- Какви са те?

– „Думи в действие“ има за цел да реализира един литературно-музикален експеримент, който ще представи съвременни литературни (поетически) текстове чрез артистично поведение и изразни средства от територията на слам поезията. Би могло дори да се получи нещо като своеобразно поетическо състезание, в което „жури“ да бъде публиката. Всъщност още в Антична Гърция, поетите са представяли своите творби директно пред публиката в рамките на поетически състезания. Тук става въпрос за перформативно словесно поведение и действие; за модел на изразяване, намиращо се по-близко до уличния пърформанс, до рап-а, отколкото до сценичното превъплъщение чрез псевдо-истинно и често имитационно присъствие. С други думи – не търся представянето на поетическите текстове да става, чрез костюм, хореография, сценичен образ и поведение, а само и единствено чрез силата и експресията на изговореното слово. Моята идея е да потърсим граничните зони на съчетаване на слово и музика (звук, ритъм, beat), но не в чисто театрален или пък в чисто музикален мелодраматичен план, а в модерен, актуален резонанс на съвременните словесни поведения, каквито бихме могли да видим в рап-а и слам поезията. В този смисъл и очакваното участие и на музиканти и на артисти би допринесло за колаборации в тази територия. Колаборации, които биха били полезни както за музикантите, така и за актьорите. Но не искам да бъркаме търсенията на ателието „Думи в действие“ просто с имитиране на младежки рап, макар и да бихме били близко до него като словесно поведение. Рап-ът е доста форматиран жанр в популярната масова култура и шоу-бизнес. При нас ще търсим именно „граничната зона“, при която на преден план актьорите извеждат екстатиката на словото, и словесното действие без да навлизат в жанровете на популярната музика. „Думи в действие“ цели да развие уменията на актьорите в територията на перформативното слово и способността им да провеждат словесни сценични акции, съобразявайки се с музика и ритъм. Ателието е насочено както към актьори и музиканти (инструменталисти, бийт мейкъри, DJ, бийтбоксери) – във фаза на обучение или професионалисти, така и към всеки един човек, който има любопитство към артистично-музикалните изкуства. В ателието биха могли да вземат участие и поети, които виждат своята поезия като сценична акция.

Прочети повече...