Публиката отпразнува 20-ата „Сцена на кръстопът”

th 1503109914 952x728Юбилейната "Сцена на кръстопът" се превърна в празник за публиката под тепетата. С 20 вълнуващи спектакли, три от които премиерни, и повече от 10 съпътстващи събития - концерти, уъркшоп, представяне на книги, изложби, улични представления фестивалът пое към своето 21-о издание през 2017 г.

Всички събития, подчинени на мотото "Театърът: Безкрая", преминаха при непозорано висок зрителски интерес. За поредна година Есенният международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" затвърди позициите си на едно от най-значимите и ярки събития в сферата на културата, важна част от Календара на културните прояви на Община Пловдив. Фестивалната програма показа най-доброто от българската театрална сцена.

Прочети повече...

Инж. Димитър Георгиев – почетен гражданин на „Сцената”

th 1503110542 975x728Главният спонсор на „Сцена на кръстопът” инж. Димитър Георгиев бе удостоен с титлата „Почетен гражданин на Пловдив” преди закриващото представление на фестивала.

За мен е огромна чест да Ви връча това отличие, този празник се случва благодарени на хора като вас, които неизменно допринасят за културата на Пловдив. Виждам, че на всички плакати и афиши изписват, че сте главен спонсор. Позволете ми да не харесам тази дума, а да използвам нашата си дума - спомоществовател, която носи духа и магията, енергията и кипежа на Възраждането. В днешните нелеки времена дал Господ общественици, но възрожденци малко. Моето скромно „да“, с което подкрепих и аз, и моите колеги в Общинския съвет предложението за обявяването Ви за почетен гражданин на Пловдив, е една малка форма на нашата признателност за всичко, което правите за културата на града. Бъдете здрав, бъдете все така успешен, целеустремен и приятел на културата, каза в своето слово председателят Савина Петкова.

Прочети повече...

Росица Обрешкова: Благодаря ви, без публика няма да има театър

rosiБлагодаря ви, ще сложа това късче злато в сърцето си. С тези думи се обърна към публиката в салона на Драматичния театър Росица Обрешкова. Повод за емоционалното й послание бе призът за юбилея на "Сцена на кръстопът", който режисьорката получи преди спектакъла "Лунатици" на Народния театър.

Обрешкова, която е и селекционер на фестивала, благодари на публиката за подкрепата, защото "театър без публика не може да има". После даде път на актьорите си начело с Аня Пенчева и Михаил Петров.

Един специален ден на Украйна

W 32

Заслужилите артисти на Украйна Албина Сотникова и Ярослав Киргач получиха юбилейния плакет на "Сцена на кръстопът" от почетния консул на Украйна и главен спонсор на фестивала инж. Димитър Георгиев. Звездите на Националния академичен драматичен театър "М. Занковецка" изиграха спектакъла "Три любовни истории на Айседора Дънкан".

Гостуването на трупата бе част от честванията на 25-ата годишнина от Независимостта на Украйна. Само преди броени месеци делегация от Пловдив посети Лвов и бе подписано „Споразумение за всестранно сътрудничество между градовете Пловдив и Лвов“ в сферата на културата и културното наследство, изкуството, туризма, търговията, бизнеса, науката и технологиите, образованието, спорта и здравеопазването.

Прочети повече...

"Ателие" с приз от ОББ

L88Учениците на Стефан Данаилов получиха специалната награда на спонсора на фестивала "Сцена на кръстопът" банка ОББ. Талантливите актьори, които изиграха за последно студентското си представление "Ателие", поемат по своя професионален път. Те бяха изпратени подобаващо от публиката на "Сцена на кръстопът" и от своя преподавател проф. Данаилов. Юбилейният плакет на фестивала се превърна в своеобразна щафета между току-що дипломираните възпитаници на Мастера и новия му клас, който също се появи на сцената след финалните акорди на "Ателие".