Румънски артисти с приз от "Сцената"

2jjulto tepeАктрисите Дорина Лазар, Кока Блоос, Емилия Добрин от румънския театър "Одеон" получиха специалния приз на фестивала "Сцена на кръстопът" и грамота за участието си в 18-тото издание на форума. Трите актриси разказаха любопитната история на героините си, които нямат друг живот, освен телевизията, религията, унизителната работа и спомените. За да достигне посланието на автора - австрийския драматург Вернер Шваб, през цялото време вървяха субтитри.

Лилия Абаджиева с микрофон на спектакъл

1jjilto tepeЛилия Абаджиева изгледа и двете представления, с които гостува на "Сцена на кръстопът" на пети ред с микрофон в ръка. Талантливата режисьорка през цялото време поддържаше връзка със звукарите, за да осигури максимален комфорт за публиката, дошла да гледа "Дневникът на един луд" и "Скъперникът". По време на репетиция Абаджиева изпробва дали - шепнейки, може да дава инструкциите си и после заедно със съпруга си - сценографа Васил Абаджиев, седна на мястото си.

Георги Михалков превърна посредствен филм в забележителен спектакъл

2242424"Човек от земята" беше филм - много незабележим, но с въздействаща история. Ядосах се, когато видях как този прекрасен текст се е превърнал в посредствен филм. Седнах и написах пиесата, разказа режисьорът Георги Михалков пред екзалтираните си фенове, които го чакаха след края на спектакъла "Човек от земята".  Режисьорът не даде ясен отговор на това вярва ли, но остави врати как невидимото, което ни пречи да съществуваме, ако не познаваме историята.

Студентите на Мастера вдигнаха залата на крак

1 julto tepeТези деца още има да учат преди дипломирането си, а като ги гледаме, направо са си готови за сцена. Има артисти с дългогодишна кариера, които могат да научат от тях, това бяха коментарите на зрителите, които изгледаха спектакъла "И само туй: Любов!" на студентите от класа на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ. Бъдещите звезди на българския театър получиха много аплодисменти, а накрая до тях застана и асистентът им Росица Обрешкова.

Теди Москов показа пръст на миналото

115135Теди Москов излезе на сцената след гостуването на спектакъла "Професия лъжец" на Варненския куклен театър. Режисьорът показа ироничен клип на миналото с уговорката, че зрителите трябва да иман поне средно образование. Неговите герои се оказаха ученици в първо държавно мълчилище, защото ако искаш да те има трябва да се научиш да мълчиш.

Режисьорът провокира публиката като превърна кръста на православието в пречупения кръст, за да фиксира етапите от историята на България.Цялото дейстие в спектакъла се развиваше на кръстопът между Румъния, Турция, Гърция и България. Героите в спектакъла - живеейщи в един абсурден свят, търсеха изход и помощ от публиката, за да се спасят от реалностите - реалности като кафе без кофеин, салам без месо.